In order to go on living one must try to escape the death in perfectionism-Hannah Arendt, German-Jewish philosopher and political scientist.

 

פרפקציוניזם- טוב או לא?

פרפקציוניזם- טוב או לא?

בתחילתו של תהליך אימון אני נוהג להזמין את המתאמן למלא שאלון של "חקירה עצמית", העוסק בסקירה וניתוח של נקודות שונות המאפיינות אותו\ה. קטגוריה אחת מכונה "נקודות החוזק שלך" או כפי שאנו מכנים, "החוזקות". אחת מהתשובות שמתאמנים נוטים להעלות היא "פרפקציוניזם". בקטגוריה הנקראת "נקודות חולשה" לא פעם ולא פעמיים אותו מתאמן מציין את אותה תכונה שוב. "פרפקציוניזם" . הייתכן? כיצד יכול אותו פרפקציוניזם להוות גם חוזקה וגם חולשה בעת ובעונה אחת אצל אותו אדם?

על פי המילון, פרוש המילה "פרפקציוניזם" הוא- "הצורך להיות מושלם או להופיע ככזה". עד לא מזמן נהגו להבחין בעיקר בין שני סוגים עיקריים של פרפקציוניזם: הפרפקציוניזם ה"נורמאלי" או "סתגלני" והפרפקציוניזם ה"ניורוטי" או ה"לא סתגלני". הפרפקציוניזם הנורמאלי- הרי הוא הפרפקציוניזם ה"טוב" – עשוי להניע בני אדם אל עבר הצטיינות בהישגים ולספק להם מוטיבציה להתמודד ואף להתגבר על מכשולים. הפסיכולוג רודל (1984) טוען כי "בצורתו החיובית, הפרפקציוניזם עשוי לספק את הדרבון שמוביל להישגים כבירים – שימת הלב הקפדנית לפרטים ההכרחית למחקר מדעי, המסירות שמדרבנת מלחינים להמשיך וללטש את יצירתם עד שזו משתווה לצלילים הנפלאים שהם רואים בדמיונם, והעקביות שמרתקת אמנים גדולים לכני הציור – כל אלו נובעים מן הפרפקציוניזם". ספורטאים מצטיינים רבים ידועים כפרפקציוניסטים. פרפקציוניסטים אחדים מתארים את תכונתם כפרי-ביטוי לאהבה, כבוד וההתחשבות שהם רוכשים למשימה ו\או לאדם שאיתו הם בקשר.

אך הנושא נהיה יותר מורכב עקב העובדה שהגבול בין הסתגלני והלא סתגלני הוא גמיש, ולעיתים אף מעורפל מאוד. וכמו בכל תכונות האופי ישנן דרגות שונות ומינונים שונים גם בפרפקציוניזם. בגרסה המוקצנת, פרפקציוניסטים לא רק "משגעים" ומביסים את עצמם אלא הופכים גם את חיי הסובבים אותם לגיהינום. ישם מדענים הסבורים שהפרפקציוניזם ה"קשה" הינו מצב פתולוגי, הפרעה התנהגותית בפני עצמה העלולה להביא לדיכאון, אובססיביות, דימוי עצמי נמוך ואף למחשבות אובדניות.

ככלל, הפרפקציוניזם פועל לרעתו של האדם בכך שהוא מתמקד בפחד מהכישלון, ביקרות עצמית ומעצים את התחושה שלעולם לא "מספיק טוב" . במילותיה של מירים אדרהולט, מרצה לפסיכולוגיה שכתבה את הספר,“Perfectionism: What’s Bad About Being Too Good?” :
"
There's a difference between excellence and perfection. Excellence involves enjoying what you're doing, feeling good about what you've learned, and developing confidence. Perfection involves feeling bad about a 98 and always finding mistakes no matter how well you're doing. A child makes all As and one B. All it takes is a parent raising an eyebrow for the child to get the message."

פרפקציוניזם על גווניו
הפרפקציוניזם אינו גוש אחד אלא מכלול של זוויות והדגשים.
פרופ. גורדון פלט, מהמחלקה לפסיכולוגיה ביורק יוניברסטי בטורונטו קנדה, סבור שיש להבחין בין שלושה סוגים של פרפקציוניסטים הנבדלים בנקודת המיקוד הדומיננטי שלהם:

1. פרפקציוניסטים הממוקדים בעצמם- תובעים מעצמם את המושלמות.
2. פרפקציוניסטים הממוקדים באחרים- תובעים את המושלמות מאחרים.
3. פרפקציוניסטים ממקודי חברה- הממוקדים בעיקר ב "מה יגידו" עליהם ומה יחשבו עליהם אחרים.

לפי פרופ' פלט, הפרפקציוניסטים מצפים לא רק מעצמם רמה לא מציאותית אלא גם שופטים אחרים על פי אותה ציפייה, דבר שמביא אותם להתאכזב בקלות מאחרים. הפרפקציוניזם הוא מין תעודת בית-ספר שאינה נגמרת לעולם ובכך גורמת להתמקדות יתירה בפרטים ובביצועים.

דר. רנדי פרוסט, מסמיט קולג' בארה"ב, חוקר את הנושא מזה 20 שנה וגם פיתח שאלון של 35 שאלות המבחין בשישה מאפיינים המצויים אצל הפרפקציוניסטים ה"מקצוענים":
1. דאגה מעשיית טעויות: פרפקציוניסטים נוטים לתרגם כל טעות כביטוי לכישלון ולהאמין שהכישלון יגרום לאחרים לאבד אמון בהם.
2. ציפיות אישיות: פרפקציוניסטים קובעים רמת ציפיות גבוהה במיוחד וגם חשים צורך פנימי חזק לעמוד בציפיות אלה.
3. ציפיות ההורים: פרפקציוניסטים נוטים להאמין שהוריהם קבעו להם מטרות גבוהות מאוד.
4. ביקורת ההורים: פרפקציוניסטים חשים שהוריהם ביקרו אותם בילדות יתר על מידה. פלט סבור שניתן להבחין בתכונות פרפקציוניסטיות כבר בגיל 4.
5. ספקנות לגבי עשייתם: פרפקציוניסטים מטילים ספק ביכולתם לבצע משימות. לעיתים קרובות הפרפקציוניסט חש שהמשימה לא הושלמה, דבר שגורם להם להמשיך "לשפר" את הפעולה, המסמך, התכנית, וכו'. ספקנות זו מביאה לחוסר החלטיות אצל פרפקציוניסטים רבים.
6. הקפדה על סדר ודיוק: פרפקציוניסטים נוטים להדגיש סדר ודיוק בכל דבר שהם מעורבים בו. תכונה זו גם מזינה את הספקנות שלהם לגבי רמת ה"מוכנות" של אותו דבר שבו הם עוסקים.
I used to be a perfectionist, but I'm trying to improve. – Fray Pascual

פרפקציוניזם ועולם העבודה
הפרדוקס הוא שתכונת הפרפקציוניזם לא רק שאיננה מעלה את רמת התפקוד אלא, יש הסבורים שלמעשה הפרפקציוניזם גורמת לירידה בתפקוד ובתפוקה בעבודה. הנזק מתרחש בעיקר בגלל ה"אח הקרוב" של הפרפקציוניזם-הלא הוא ה "דחיינות"- המשתקת את הפרפקציוניסט, מעכבת יוזמה או תגובה עד שכבר "מאוחר מדי".פרפקציוניסטים רבים מספרים על הישענותם על "דחף האדרנלין" שהם חווים לקראת סיום משימה "בדקה ה-90", דבר המאפשר להם להגיע בהצלחה ל"קו הגמר". הבעיה היא שדפוס התנהלות מעין זה מקטין את הזמן לקבלת משוב מאחרים ומונע התפתחות של נושא בשיתוף עם מוחות אחרים ומידע נוסף.
I would rather have a good plan today than a perfect plan two weeks from now-
General George S. Patton,
מה עוד שהפרפקציוניזם בעבודה עלול לגרום לאיבוד זמן ואנרגיה כאשר הפרפקציוניסט עסוק וטרוד בחיפוש המושלמות בפרטים קטנים ויחסית פחותי חשיבות, בעוד ש "העיקר" נמצא בקבלת החלטה או ביצוע שינוי הכרוך במידת מה של סיכון לפרויקט.
חוקרים שונים בנושא מביעים גם את הדעה שבעולם הגלובאלי של היום ידו של הפרפקציוניסט על התחתונה, כאשר מה שנדרש הוא תגובות מיידות ,יצירתיות והתאמה לשינויים ואתגרים.

האם אתה פרפקציוניסט?

Have no fear of perfection-you’ll never reach it. -Salvador Dali, Spanish painter

בכתבה שהתפרסמה ב 2004 ב BBC on-line Health, הנקראת: Why Perfect is not always Best",

מובאת הרשימה הבאה לסימנים לפרפקציוניזם, שייתכן ותוכנה ויצלצל מוכר להרבה מאיתנו:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/3815479.stm
אתם מוזמנים לעיין ולהתנסות:
סימני היכר מרכזיים שאתה פרפקציוניסט
(כמובן, הניסוח הוא בלשון זכר אך הפרפקציוניזם מוכר לנשים וגברים כאחד).
1. כאשר אתה טועה, אינך מרפה מלחשוב על הטעות.
2. אתה אדם מאוד תחרותי ואינך סובל את המחשבה שביצועיך פחות טובים מאחרים.
3. אתה מתנהל על פי הגישה, " או שאני אעשה את זה "כמו שצריך" או שלא אעשה את זה בכלל".
4. אתה תובע מאחרים להיות מושלמים.
5. אתה נמנע מלבקש עזרה מאחרים אם בקשתך זו עלולה להתפרש כחולשה אצלם.
6. אתה מתעקש בביצוע משימה הרבה אחרי שאחרים כבר התייאשו מלנסות
7. אתה נוטה לחוש במהירות בליקויים וחש צורך לתקן אנשים כאשר הם טועים.
8. אתה מודע ביותר לציפיות ותביעות של אחרים.
9. אתה מאוד מוטרד ממצב שבו אתה עלול לטעות בפני אנשים אחרים.

Does Perfectionism Cause You Stress? Take The Quiz
http://stress.about.com/library/perfectionism/bl_perfectionism_quiz.htm

Multidimensional Perfectionism Scale http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/surveys/perfectionism/

הפרפקציוסט והמאמן

לא פלא שפרפקציוניסטים מגיעים לאימון במספרים גדולים. אני מוצא שתחושת הפער שהם חווים בין הציפיות הגבוהות והמציאות הפחות גבוהה מציקה להם וגורמת לתחושה מסוימת של תקיעות ואי-ניצול הפוטנציאל להגשים מטרות. אין בכוונתי להציע "טיפים לפרפקציוניסט" כי איני סבור שגישה זו מכבדת דיו את הנושא. אך ברצוני לשתף במספר מחשבות ושאלות לחקירה עצמית לכל אלה שההתבוננות בפרפקציוניזם מעניינת וחשובה עבורם:

1. עלות-תועלת: האם עצרתם פעם והתבוננתם בכמה עולה לכם הפרפקציוניזם?האם תוכלו לדמיין את עצמכם מתפקדים ללא הדחף להיות מושלם?
2. תהליכים, ולא רק תוצאות: אם אתם מודעים לחשיבות התהליכים שקורים בחיים ולא רק ל"קו התחתון" שבתוצאה?
3. מודעות לחשיבה חיוביות: ברגע שתראו משהו שנראה לכם לא טוב בכם או בעבודתכם, האם תוכלו למצוא עוד 2 תכונות שאתם כן אוהבים בעצמכם ובעבודתכם?האם אתם מודעים לדיאלוג הפנימי שבראשכם, אותו דיאלוג השופט אתכם ללא הרף?
4. ציפיות: האם אתם מודעים לתהליך קביעת הציפיות שלכם ביום יום? מה היה קורה אילו המיקוד שלכם היה יותר בלקיחת צעדים קטנים ומדודים לביצוע ההצלחה,ופחות בניסיון להצטיין "בגדול"?
5. ביקורת ומשוב "כחברים נאמנים": האם ניתן לראות כישלון וביקורת כמקורות למידע חדש ולא כתוצאות מקובעות? האם ניתן לראות את המשוב והביקורת כמורים ורמזורים המתריעים על הצורך לשקול שינוי או גישה אחרת?
6. חמלה: האם יש מקום לחמלה בחייכם?

התיאולוג הנוצרי המפורסם מהמאה הרביעית לספירה, סיינט אוגוסטין, כתב פעם שהמושלמות של האדם נמצאת דווקא ביכולתו למצוא את חוסר המושלמות שלו עצמו. ואני תוהה האם האתגר שלנו הוא בלנסות להבין, כל יום מחדש, שה"פרויקט" הגדול בחיינו אינו האחיזה באשליה של מושלמות אלא במודעות שניתן לאהוב, ליצור,להגשים ולחיות במלואו גם בעולם שרחוק מאוד מהמושלמות.
A beautiful thing is never perfect. — Egyptian Proverb